Logó tervezés, arculattervezés

Sz.Graphic Reklámgrafika

Grafikai stúdiónk a megrendelő igényeihez igazodó, komplett, a cég minden vizuális megjelenését átölelő arculattervezést végez.

Az arculattervezés föbb területein - logó tervezés, arculati elemek tervezése, termékarculat tervezés, internetes cégarculat tervezés, arculati kézikönyv tervezés - teljes körű szolgáltatásokat nyújtunk megrendelőink részére.

A logó és embléma tervezés területén szerzett több évtizedes szakmai tapasztalatunk, elkötelezettségünk és kreatívitásunk biztosíték arra, hogy egyedi, a szolgáltatására, termékére jellemző, az arculati koncepció üzenetét közvetítő végeredmény szülessen.

Az arculattervezési ajánlataink kialakításánál messzemenőkig figyelembe vettük, hogy az igényeinek megfelelő, a vállalkozásának, vagy szolgáltatásának szükségletei szerinti csomagokat állítsunk össze.

Arculattervezés: névjegykártya 3D-s prezentáció

Logó tervezés

Schunk pince és borászat logó

Schunk pince

Horyco Kft. céglogó

Horyco Kft.

Saját céges logó

Saját logó

Ikarosz utazási iroda logója

Ikarosz utazási iroda

Sümegtej logója

Sümegtej

Elektromos cigaretta terméklogó

Steamer terméklogó

Bonus Premium Line terméklogó

Bonus terméklogó

Cadsol KFt. logója

Cadsol

Dömös Plast KFt. logója

Dömös Plast

Korszerű Ablak KFt. logója

Korszerű Ablak KFt.

Arculattervezési csomagjaink:

Arculati kézikönyv tervezés (opcionális)

Azért, hogy az arculattervezés során sok munkával kialakított arculat a gyakorlatban is a tervek szerint érvényesüljön, szükség van az Arculati Kézikönyvre. Az Arculati Kézikönyv tartalmazza a cégarculat egységes megjelenésének alapjait, az arculati elemek alkalmazási szabályait, a cégarculat színmintáit, az arculattervezés során kialakított vizuális elemek felhasználási szabályait.
Evvel biztosíthatjuk, hogy az arculati koncepció az eredeti elképzelések szerint működjön, a megjelenés egységes maradjon akkor is, amikor az alap arculattervezést végző grafikai tervezők már nem vonhatók be a további arculattervezési munkákba.
Nagyobb, multinacionális cégek esetében bevett szokás, hogy az arculati kézikönyv több száz, akár ezer oldal terjedelmű, és minden arculati elem használatát részletesen szabályozza.

Mikro-, és kisvállalkozások arculati csomag + arculati leírás

Az arculattervezési ajánlatunknál a mikro-, és kisvállalkozások igényeinek megfelelően a következő minimális arculati elemeket tartalmazó csomagunkat ajánljuk figyelmébe.
Az arculattervezés tartalmazza a céglogó, a névjegy, a cégpapír és a boríték tervezését. Az alap arculati csomag része az arculati leírás, amely tartalmazza a logó használat alapszabályait, a felhasznált fontok leírását, és a felhasznált színek meghatározását. A csomaghoz tartozó mellékletek között megtalálhatóak a logó, a névjegy, a cégpapír és a boríték nyomdai felhasználásra alkalmas állományai Pantone és CMYK színmódban. Az arculati elemek webes és az irodai felhasználásra alkalmas állományait RGB színmódban melléklejük. A mellékletek részét képezi az arculati leírás is PDF formátumban.

Arculati csomag közepes vállalkozások részére + arculati leírás

Az alap arculati elemek mellett ez a csomag már kibővül a belső ügyviteli papírok, word sablonok, mappa és meghívók grafikai tervezésével és az online arculati elemek tervezése is megtörténik. E-mail fejlécek, alap internetes hirdetési koncepció és a webes arculati koncepció kialakítása.
Az arculattervezés része az arculati leírás (PDF formátum), amely tartalmazza a logó használat részletes szabályait, a felhasznált fontok leírását, a cégszínek meghatározását, az arculati elemek grafikai szerkesztési elvét, alkalmazási formáit. Az arculatti csomag részét képezi az Ön által kiválasztott elektronikus adathordozón rögzített melléklet ósszeállítása, melyben megtalálhatóak az arculati elemek nyomdai, webes és irodai felhasználásra alkalmas állományait.
Bár a mellékletek között megtalálható az arculati leírás is, mi a csomaghoz az arculati leírás helyett, inkább az arculati kézikönyv megterveztetését ajánljuk.

Nagyvállalati arculati csomag + arculati kézikönyv tervezés

A nagyvállalatok igényeinek megfelelően a vállalati arculat teljes alkalmazási területeit felölelő arculattervezési csomagot ajánljuk arculati kézikönyv tervezéssel együtt.
Az arculattervezés tartalmazza a cég teljes offline vizuális elemtárának megtervezését és az online internetes arculati koncepció kialakítását is. Az arculati csomag része az arculati kézikönyv (PDF formátum), amely tartalmazza a vizuális elemek használatának részletes szabályait, szerkesztési elvét, alkalmazási formáit. A csomaghoz tartozó DVD-mellékletben megtalálhatóak az arculati elemek szerkeszthető állományai, a nyomdai felhasználásra, webes és irodai felhasználásra alkalmas állományai.
A webes állományok mellékletei tartalmazzák a weboldalakat responsive HTML5 formátumban és a stíluslapot CSS formátumban.

Cégarculat karbantartás - arculati kézikönyv tervezés

Mint minden másnak a vállalati arculatnak is van „szavatossági ideje”. Az arculat elemei egy idő után korszerűtlenné válnak, elavulnak, az új felhasználási területeken már rosszul állják meg a helyüket. Az arculati elemek az évek során változhatnak a felhasználási igénytől függően, így egy idő után már nem az eredeti koncepciónak megfelelő egységes képet mutatják. Változhat a cég profilja, megváltozhat a tulajdonosi szerkezet, a vállalati szemlélet. Ilyenkor jön el az arculat frissítés ideje. Itt az alakalom rendet teremteni a kialakult káoszban, újra kidolgozni az egységes megjelenést, és felfrissíteni a már elavult grafikai elemeket.
A teljes logó- és arculatváltás bonyolult és költséges dolog, ezért gazdaságos megoldás ha a cégek fokozatosan valósítják meg a cserét, először "kifuttatják" a lecserélendő levélpapírokat, névjegyeket, kiadványokat, majd ezután vezetik be az új, vagy felújított arculati elemeket. Az esetek többségében elég, ha az arculati elemek csak kisebb mértékű modernizáláson esnek át. Bizonyos esetekben azonban szükség van a fájdalmasabb, és jóval költségesebb azonnali arculatváltásra. A radikális váltás olyankor is jó piaci megoldás lehet, amikor egy rossz üzleti lépés, vagy a régi vállalati szemlélettel szembeni határozott szakítási igény merül fel.
Ha még nem rendelkezik vállalkozása az arculati elemekre vonatkozó szabályozással, akkor itt az ideje az arculati kézikönyv tervezés elvégeztetésének, hogy a felújított arculat még éveken keresztűl gond nélkül szolgálja üzleti céljait

Arculati elemek tervezése

Ikarosz névjegyekk

Ikarosz utazási iroda

Ikarosz utazási iroda névjegyek

Ikarosu kisarculati elemek

Ikarosz kisarculati elemek

Ikarosz utazási iroda logó, névjegykártya és cégpapír

Mirage névjeggyek

Mirage masszázsszalaon

Mirage exclusive masszázsszalon névjegyek

Mirage kisarculat

Mirage kisarculati elemek

Mirage exclusive masszázsszalon logó, névjegykártya és cégpapír

Pannon Flexo névjegyek

Pannon Flexo KFt.

Pannon Flexo csomagolástechnikai KFt. névjegykártyák

Pannon Flexo kisarculat

Pannon Flexo kisarculati elemek

Pannon Flexo KFt. logó, névjegykártya és cégpapír

Schunk pince névjegyek

Schunk Pince

Shunk Pince klasszikus borászat névjegykártyája

Schunk Pince kisarculat

Schunk Pince kisarculat

Schunk Pince kisarculati elemek: logó, névjegykártya, cégpapír

SMP KFt. névjegykártyák

SMP KFt.

SMP KFt. névjegykártyák

SMP KFt. kisarculati elemek

SMP KFt. kisarculat

SMP KFt. kisarculati elemei: logó, névjegykártya, cégpapír

Sz.Graphic névjegykártyák

Sz.Graphic Reklámgrafika

Saját céges névjegykártyák

Sz.Graphic Reklámgrafika kisarculat

Saját kisarculati elemek

Sz.Graphic Reklámgrafika kisarculati elemei: logó, névjegy, cégpapír

Tervezés előkészítési tanácsok

Az Sz.Graphic Grafikai Stúdió munkatársai a komplett grafikai szolgáltatások mellett szeretnék Önt is hasznos tervezési tanácsokkal, tanácsadással segíteni abban, hogy megérthesse a grafikai tervezés folyamatait, a tervezés előkészítésének lépéseit. A tanácsadás a tervezési megbízások előkészítésére, előtanulmányok végzésére, a kivitelező grafikai stúdió kiválasztására és a tervezési megbízások formai, technikai részeire vonatkoznak. Különösebb szakmai zsargon nélkül, egyszerű, érthető, világos formában szeretnénk hasznos információkkal szolgálni azon cégvezetőknek, illetve a vállalkozásban döntéshozó személyeknek akik a tervezési folyamat elején állnak. Mind amellett reméljük, hogy tanácsaink, tanácsadásunk hasznosnak bizonyulhat azoknak a döntéshozóknak is akik már meglévő cégük, vállalkozásuk „vizuális megújításán” gondolkodnak.

Ha azon cégvezetők közé tartozik akik még a tervezési folyamatok elején tartanak, akkor reméljük, hogy segítünk tanácsainkkal elkerülni az „Ügyes kezű Pistikék” okozta anyagi és erkölcsi veszteségeket. Ilyenek a rossz, tartalom nélkül megtervezett arculati elemek, idétlen, sablonos logók, silány weboldalak, csúnya, valótlan színű fotók a prospektusokban, szórólapokon, és még sorolhatnánk vég nélkül.

Az „Ügyes kezű Pistike” típusú szakemberrel végeztetett grafikai munkák, elsőre biztosan olcsóbbnak tűnnek mint képzett grafikussal, vagy grafikai stúdióval dolgoztatni, de az is tény, hogy előbb-utóbb ezek a „jó üzletnek” tűnő munkák, hosszú távon kifejezetten drágának fognak bizonyulni. Amikor újra kell gyártatni a kiadványait, amikor hatástalan a reklámja, amikor a rosszul sikeredet cégarculata, honlapja, illetve kiadványai alapján az ügyfelei eleven komolytalannak ítélik meg a vállalkozását és ezért esik el az üzletkötésektől, hamar megkeseredik a szájíze és gyorsan feledésbe merül a megtakarítás felett érzett öröme.

Ezeket és az ezekhez hasonló anyagilag és erkölcsileg is drága buktatókat szeretnék, ha elkerülhetné tanácsaink, tanácsadásunk segítségével.


Tanácsok arculattervezési megbízás előkészítéséhez:
az arculattervezés lépései, cégarculat felújítás

Megkülönböztetés, üzenetküldés:

Önnek 1 nem olvasott üzenete van ...? A vásárlók, illetve az üzleti partnerek legelőször a vállalkozás arculati elemeivel találkoznak. Névjegyen, levélpapíron, szórólapon, reklámokban, reklámanyagokon találkoznak a cég arculatának vizuálisan megjelenő elemeivel: logo, szlogen, kabala figura, cég színek, fotók, termékcsomagolás, egyéb grafikai elemek. Ezek az elemek hivatottak arra, hogy vizuális úton közvetítsék a vállalkozása üzenetét a vásárlói, illetve üzleti partnerei felé. Minden vállalkozásnak, - méretétől, piaci helyétől függetlenül - szüksége van egységes vállalati arculatra.

A vállalkozás méretével arányosan egyre több helyen kell megjelennie a cég arculatának. Az alap, vagy kis arculattervezés, a céget alapvetően azonosító elemeket tartalmazza. Részei: a logó, a névjegykártya, a céges levélpapír és a boríték. A kiterjedt arculat, vagy teljes arculattervezés az előzőek mellett a vállalkozás minden olyan arculati elemének tervezését is magába foglalja, amelyet a cég megjelenésének bármely területén alkalmazhat (reklámok, webes felületek, brosúrák, kiadványok, rendezvények, termék csomagolás, épületek, járművek Stb...). Ha ezen arculati elemek rosszul funkcionálnak, akkor a cégidentitás üzenet nem ér el a vásárlóihoz, üzleti partnereihez. Érdemes tehát komoly elméleti előkészítő munkát végezni, mielőtt arculattervezési megbízást adna a grafikai stúdiónak, hogy üzenete célba is érjen.


Arculattervezés - Az Arculati kézikönyv - Minek is...?
Az arculattervezés lépései, cégarculat felújítás

Azért, hogy az arculattervezés során sok munkával kialakított arculat a gyakorlatban is a tervek szerint érvényesüljön, szükség van az ARCULATI KÉZIKÖNYVRE. Az Arculati Kézikönyv tartalmazza a cégarculat egységes megjelenésének alapjait, az arculati elemek alkalmazási szabályait, a cégarculat színmintáit, az arculattervezés során kialakított vizuális elemek felhasználási szabályait. Evvel biztosíthatjuk, hogy az arculati koncepció az eredeti elképzelések szerint működjön, a megjelenés egységes maradjon. Nagyobb, multinacionális cégek esetében bevett szokás, hogy az arculati kézikönyv több száz, akár ezer oldal terjedelmű, és minden arculati elem használatát részletesen szabályozza.

Kis- és középvállalkozások esetében nincs szükség ilyen részletességű szabályozásra, de a legfontosabb arculati alapelveket rögzítő arculati útmutatóra igen. Mivel a vállalkozás arculatának komoly reklámértéke van, a nagy cégek hatalmas összegeket költenek a tökéletes logó és arculati elemek megterveztetésére és a precíz, részletes arculati kézikönyv elkészítésére is. A kisvállalkozásoknak is érdemes elkészíttetni vállalkozásuk arculati kézikönyvét, - függetlenül attól, hogy az erre fordítható anyagi keretük jelentősen alatta marad a multinacionális vállalatokénak. Szükségük van legalább egy részletes arculati útmutatóra. Ez az arculati útmutató rögzíti a logó alapvető használati szabályait, a cég színek használatát, a felhasznált fontokat, az alapvető tipográfiai szabályokat, a grafikai elemek, a logó, a névjegy és a cégpapír szerkesztési elveit. Minderre azért lesz zsükség, hogy a későbbiekben az arculat bármely megjelenési formában megőrizze az eredeti, meghatározó üzenetét.

Az arculat kialakítása - Előtanulmányok:

Az arculattervezés első lépéseként a cég vezetőinek kell elméletben megfogalmazni, milyen üzenetet szeretnének közvetíteni a vállalkozásról a vásárlóiknak, üzleti partnereiknek. Ilyenkor át kell gondolni, kik alkotják a vállalat termékeinek, szolgáltatásainak célcsoportját, és milyen az a kép, amely esetleg már kialakult bennük a cégéről, a szolgáltatásairól, illetve termékeiről. Miért jobb a terméke vagy szolgáltatása, melyek azok a tulajdonságok, amelyek megkülönböztetik a versenytársai hasonló teremékeitől vagy szolgáltatásaitól. Ha az arculattervezés csak a vizuális elemek tervezésére összpontosítva történik, azzal megkockáztatjuk, hogy az eszmei tartalom nélkül kialakított megoldások valóban semmit sem fognak elárulni a vállalatáról, szolgáltatásáról. Ne feledje, a cég identitás üzenethez kell igazodniuk az arculat formai elemeinek.

A cég identitás közvetítője a logó, a céges színek, az arculati elemek, vagyis az egységes, jól átgondolt cégarculat vizuális elemei. Az arculattervezés elkezdése előtt ajánlatos előzetes piackutatást végezni, illetve végeztetni. Vizsgálat alá kell vonni a célközönség elvárásait, ízlését, a konkurencia, illetve a szakterület már elfogadott arculati stílusát és színvilágát. A tartalmi válaszokat, a kutatások eredményeit Brief-ben érdemes rögzíteni és annak birtokában felkeresni az arculattervezés kivitelezésével megbízott grafikai stúdiót.

Indulhat az arculattervezés - Olcsó arculatnak híg a leve...?

Ha megvan az alapvető üzenet, kezdődhet az arculattervezés gyakorlati folyamata a megbízó által biztosított Brief (feljegyzés) alapján. A céges színvilág kiválasztásánál érdemes figyelembe venni a célcsoport elvárásait, ízlését, illetve a vállalat tevékenységét, profilját. Alapesetben érdemes alkalmazkodni a már bevált szokásokhoz, stílusokhoz, de mindenképpen kerülni kell a sablonos megoldásokat. Ami a formai követelményeket illeti, egyértelmű az alapelv - minél egyszerűbb, annál jobb. A letisztult, egyszerű formák könnyebben megragadják a figyelmet, és hatékonyabban megmaradnak az emlékezetükben is. A lényeg az egyediség, a megkülönböztető jelleg, akár stilizált, nonfiguratív formák alkalmazásával, akár részletes grafika felhasználásával érjük el azt. Sok cégvezető a véges költségkeretre hivatkozva, valamelyik munkatárs, rokon segítségét kéri az arculattervezés grafikai munkáinak elvégzéséhez. Megelőlegezve a bizalmat, biztosan találni a "normális" emberek között tehetséges, kellő esztétikai érzékkel megáldott embereket is. Ők természetesen sokkal olcsóbban állítanak elő "olyannak tűnő" dolgokat mint a grafikusok, hála a sok interneten található sablonnak, ingyen programnak. De, ne feledjük pont emiatt lesz sablonos, hétköznapi, komoly tartalom nélküli, és legtöbbször a funkcióját rosszúl szolgáló végeredmény.

Arculattervezés - Profit termelő profik...?

Mindenki tisztában van avval, hogy a szakmailag felkészült, komoly technikai háttérrel rendelkező grafikusok, illetve garfikai stúdiók honoráriuma lényegesen magasabb, mint az előzőekben említett „Ügyes kezű Pistike”, vagy a jószándékú kolléga honoráriuma. De avval is tisztába lehet mindenki, hogy a munkájukra büszke, a munkájukhoz a nevüket adó, hivatásos grafikusok és grafikai stúdiók megbízása biztosíthatja csak hosszú távon az elvárt tökéletes végeredményt.
Már az arculattervezési megbízás kiadása előtt pár gyanús jelből meggyőződhet, hogy rossz "grafikusnál" jár!

Példaként pár jel:
Gyanús, ha a grafikai munkadíjat "órabérben" határozzák meg.
Az első megbeszélés, illetve a feladat megismerése után az arculattervezést végző grafikus, vagy grafikai stúdió minden munkára kiterjedő árajánlatot készít a megrendelőnek, ami tételesen (darabra!!) tartalmazza az arculattervezés grafikai munkáinak honoráriumát és a járulékos költségeket. Az arculattervezés árajánlata tartalmazza a munkafázisokat, az ütemezést, kivitelezési, korrektúrázási határidőket. Az arculattervezés megkezdése előtt komoly előtanulmányokat végeznek a grafikusok, anyagot gyűjtenek, konkurenciát elemeznek, stílusokat, trendeket vizsgálnak, vetnek össze, hogy a lehető legjobban tudják megoldani a megbízást. Ezeket a fontos lépéseket "Pistike" természetesen ki fogja hagyni, hiszen alap állásban azt sem érti, mit és miért kellene vizsgálnia.

Gyanús, ha szerepel a „Grafikus(?)” anyagában, weboldalán a „xxx biztos ötlet...” kifejezés.
Egy biztos ötlet van csak: szakemberre kell bízni az arculattervezést. Az Ő esetében biztos lehet abban, hogy a kreatívitása, szakértelme garancia az Önnek tetsző, a céges arculatot legjobban közvetítő, hibátlan végeredményre.

Gyanút kelthet a 3 arculattervet kap 2 áráért... szöveg is.
Ez jó ajánlatnak tűnik a zöldségpiacon ahol olcsóbb ha nagyban vásárol. Biztos lehet abban, ha ilyen ajánlatot kap akkor a „grafikus(?)”, nagy valószinüséggel sablonokkal dolgozik. A profi grafikus nem azért elemzi, nézi meg a konkurencia arculati megoldásait, hogy átalakítva eladja azt a megrendelőnek. A tanulmányokat pont azért végzi, hogy elkerülje még a hasonlóság látszatát is, és tényleg egyedi a cégére legjellemzőbb megoldást tudjon produkálni. A sablonos, de lényegesen olcsóbb megoldás választásával megkockáztatja, hogy „saját arculatával találkozik szembe” a jövöben.

Egy elméletileg és szakmailag felkészült grafikus megbízása valóban sokkal drágábbnak tűnhet első megközelítésre, de szaktudása szavatolja, hogy nem kell pár hónap múlva új arculatot terveztetnie mert folyamatosan derül ki, hogy a gyakorlatban használhatatlanok a tetszetősre, divatosra tervezett arculati elemek. Az arculattervezésnél nem a számítógép, vagy rajz asztal előtt töltött órákat kell megfizetni, hanem a kreativitást, a precizitást és a grafikus szakmai hozzáértését kell honorálni.

Cégarculat karbantartás - Arculattervezés Botox helyett ...

A vállalat arculatának ugyanúgy van „szavatossági ideje” mint a legtöbb terméknek - egy idő után egyes elemei korszerűtlenné válnak, elavulnak, az új felhasználási területeken már nem állják meg a helyüket. Az arculati elemek az évek során változhatnak a felhasználási igénytől függően, így egy idő után az eredeti koncepciónak megfelelő egységes kép elvész. Változhat a cég profilja, megváltozhat a tulajdonosi szerkezet, a vállalati szemlélet. Ilyenkor jön el az arculat frissítés ideje. A profi grafikai stúdió hivatott rendet teremteni a kialakult káoszban, akik újra kidolgozzák az egységes megjelenést, és felfrissítik a már elavult grafikai elemeket.

A teljes logó- és arculatváltás bonyolult és költséges dolog. Ilyenkor le kell cserélni például mindent amin a vállalat logója szerepel. Gazdaságos megoldás ha a cégek fokozatosan valósítják meg a cserét, először "kifuttatják" a lecserélendő levélpapírokat, névjegyeket, kiadványokat, majd ezután vezetik be az új, vagy felújított arculati elemeket. Az esetek többségében elég, ha az arculati elemek csak kisebb mértékű modernizáláson esnek át. Bizonyos esetekben azomban szükség van a fájdalmasabb, és jóval költségesebb azonnali arculatváltásra. A radikális váltás olyankor is jó piaci megoldás lehet, amikor egy rossz üzleti lépés, vagy a régi vállalati szemlélettel szembeni határozott szakítási igény merül fel.


Logó tervezési tanácsok, tanácsadás Cégvezetőknek

Logó tervezés - 1. Tartalom, stílus, szín, forma

A vásárlók, illetve a cég üzleti partnerei legelőször a vállalkozás logójával találkoznak, legyen az névjegyen, céges gépjárművön, épületen, vagy egy termék csomagolásán. A logó tervezés során szem előtt kell tartani a logóval szemben elvárt legalapvetőbb követelményt, hogy jól megkülönböztessen a kunkurenciától és könnyen megjegyezhető legyen.

A logó tervezés folyamata az arculattervezés első és egyben legfontosabb lépése, hiszen a logó az, amire később az egész arculat teljes vizuális elem készlete épül. A logó tervezési megbízás kiadása előtt a megbízónak meg kell fogalmaznia, milyen üzenetet szeretne közvetíteni a vállalkozásáról a vásárlóiknak, üzleti partnereiknek. Kik alkotják, a megcélzott célcsoportot, milyen az a kép, amely esetleg már kialakult bennük a cégéről. Meg kell fogalmaznia azokat a tulajdonságokat, sajátosságokat amelyek legjobban jellemzik a vállalkozását, a szolgáltatását vagy a termékét.

Fontos a konkurencia, vagy szakterület által használt logók stílusát színvilágát tanulmányozni. Hasznos lehet, ha kiválaszt példaként pár olyan logót amelyet saját céges logójaként is elfogadna, és kiválaszt pár olyat amelyeket egyáltalán nem használna. Össze kell írnia azokat a felhasználási területeket, ahol alkalmazni kell a cég logóját a későbbiekben. Sok segítséget jelent a megbízást elnyerő garfikusnak, grafikai stúdiónak a helyes logó tervezési koncepció kialakításához, ha előre meghatározza a felhasználható színeket.

A vizsgálati eredményeket Briefben rögzítve érdemes elvinni a logó tervezést elnyerő grafikai stúdióba, az első megbeszélés alkalmával. A Briefben leírtak, a kiválasztott példák, és ellenpéldák sokat segíthetnek a grafikusoknak abban, hogy pontosabb képet alkothassanak az elképzeléseiről, elvárásairól a tervezendő logóval szemben.

Logó tervezés - 2. Tartalom, stílus, szín, forma

A logó lehet szöveges felirat, lehet mozaikszó, lehet a vállalkozás vagy szolgáltatás neve, lehet nonfiguratív grafika vagy ábra, szöveggel vagy anélkül önmagában használva. A grafikai megfogalmazás nagyban függhet attól, hogy milyen területen, területeken kerül felhasználásra majd. Azonban mindenképpen fontos, hogy a logó stílusa megfeleljen az üzenetnek, a választott célközönség igényeinek. Nem feltétlenül kell a logónak a cég tevékenységét ábrázolnia. Gondolni kell arra, hogy a logó akkor is felismerhető maradjon, ha kis méretben kerül felhasználásra: például reklámtollra vagy más ajándéktárgyra gravírozzák vagy nyomtatják. Azt is érdemes végig gondolni, hogy a későbbi felhasználási formák során, milyen technológiával lehet majd reprodukálni a logót. Ami nyomtatásban, papíron jól mutat, nem biztos, hogy jól mutat egy gépjárművön vagy a cégszékház 200 négyzetméteres homlokzatán. Jó, ha a logó szürkeárnyalatos változatban is megtartja a megkülönböztető, figyelemfelkeltő jellegét, hiszen elképzelhető, hogy felmerülhet a logó egyszínű felhasználási lehetősége is. Jó gondolat, ha ugyanannak a logónak egy „egyszerűbb” és egy „bővített” változatát is megtervezteti, így az egyszerűbb kerülhet a reklámtollakra, a bővített az elegáns levélpapírra.

Logó tervezés - Az Arculati kézikönyv - Minek is...?

Az Arculati Kézikönyv hivatott arra, hogy a nagy energiabefektetéssel és sok munkával elkészült logó a gyakorlatban is az elképzelései szerint érvényesüljön. Az Arculati Kézikönyv tartalmazza a logó egységes megjelenésének alapjait, a céglogó alkalmazási szabályait. Így biztosíthatjuk, hogy a logó az eredeti elképzelések szerint működjön, a megjelenés egységes maradjon akkor is, amikor az eredeti logót tervező grafikus, vagy grafikai stúdió már nem érhető el, vagy nem vonható be a további tervezési munkákba. Nagy cégek esetében előfordul, hogy az arculati kézikönyv több száz oldal terjedelmű, és minden arculati elemet részletesen szabályoz. Kis- és középvállalkozások esetében szükségtelen az ilyen részletességű szabályozás, de minimum a logó használati szabályait rögzítő arculati útmutatóra, vagy arculati segédletre szükség lehet. Mivel a céglogó, vagy terméklogó komoly reklámértéket képvisel, a kisvállalkozásoknak is érdemes nagyobb anyagi áldozatot hozni azért, hogy logójuk megjelenése szabályozott, egységes maradjon a későbbi felhasználás során is.

Logó tervezés - „Lógó” legyen, vagy legyen inkább Logó...?

Ha vállalkozásának megvan az alapvető üzenete, és a logóval szemben támasztott követelményei akkor kezdődhet a tervezés gyakorlati folyamata a megrendelő által biztosított Brief (feljegyzés) alapján. Ha Ön, illetve kollégái eggyütműködésével választják ki a cég színeket akkor érdemes figyelembe venniük a következőket: a céges színvilág kiválasztásánál figyelembe kell venni a célcsoport ízlését, illetve a vállalat tevékenységét, profilját. Alapesetben érdemes alkalmazkodni a szakterületén már bevált színekhez. Az formai alapelv egyszerű - minnél letisztultabb, egyszerűbb a vizuális megfogalmazás, annál könnyebben megragadja a figyelmet, és könnyebben megmarad az emlékezetünkben is. A lényeg az egyediség, a megkülönböztető jelleg, akár stilizált, nonfiguratív formák alkalmazásával, akár részletes grafika felhasználásával érjük el azt.

Sok vállalkozás a hiányos költségkeretre hivatkozva, „Ügyes kezű Pistike” vagy valamelyik munkatárs segítségét kéri a logó tervezés elvégzéséhez. Lehet, hogy lesz egy „lógónk” két Túró Rudi áráért, de valószínűbb, hogy több anyagi kár éri a céget mint a pillanatnyi anyagi haszon amit a képzett szakember honoráriumának megtakarításával érne el. Sajnos a legtöbb esetben sablonos, tartalom nélküli megoldásokat kaphat, és gyakran előfordul, hogy más „takarékos” cég logójában a saját vállakozása logóját láthatja viszont.

Ne felejtse el, hogy a szakmailag felkészült grafikusok munkájában nem a munkaasztal előtt töltött órákat kell megfizetni, hanem a kreativitást, a precizitást és a szakmai hozzáértést kell megfelelően honorálnia.

Logó tervezés - Logó karbantartás

A vállalati logó sem örök életű. Idővel korszerűsítésre, átdolgozásra, felújításra szorul. A multinacionális cégek is időről-időre korszerűsítik kicsit átdolgoztatják, változtatják a már jól bejáratott, közismert logójukat. Ennek okai, hogy változhat a célcsoport ízlése, összetétele, változhat a cég filozófiája, a cégvezetés összetétele, a cég profilja, esetleg egymásba olvadnak, illetőleg felvásárlásra kerülnek. Változhatnak a felhasználási terültek is az eddigiekhez képest. Ilyen esetekben a grafikai ügynökség feladata a logó átdolgozása, felújítása, az új felhasználási igényeknek megfelelő átalakítása. Előfordulhat, hogy két cég fúziójából, a két meglévő logó „összefésülésével” kell tovább vinni a cégidentitás üzenetét. Igen költséges dolog egy céges logó megváltoztatása mivel az összes olyan logó hordozót le kell cserélni amin szerepel a régi céglogó. A logó csere vagy felújítás alkalmával érdemes a meglévő teljes arculatot átvizsgáltatni, szinkronizálni, hogy a következő években változtatás nélkül betölthesse a neki szánt szerepet.


Vegye fel velünk a kapcsolatot!
Kérjen ingyenes árajánlatot most!

*Amennyiben árajánlatot kér, kérjük részletesen írja le az elvégzendő feladatok jellemző tulajdonságait, a leendő megbízás tartalmát.

Továbbítás...
Köszönjük! Üzenete sikeresen el lett küldve. Amennyiben új üzenetet szeretne küldeni, úgy frissítse az oldal tartalmát. Az üzenetére 24 órán belül, vagy a következő munkanapon választ küldünk. További szép napot kívánunk!